Odla tomat – Så här gör du

Att odla tomat  ska vara enkelt och kul tycker vi på Svenskafrön.se. Därför har vi skapat denna guide för att informera dig om olika tekniker för att odla tomater hemma.
Våra odla tomat guide kommer vägleda dig att odla tomat både utomhus och inomhus.

 

 

 

Första steget i din tomat odlings resa är att välja sort(er) att odla. Vissa odlar tomater för att ha färska och andra för såser etc.
Lugn det finns sorter som passar alla. Allt ifrån vanliga röda tomater till bruna tomater. Storlekarna varierar allt från små vinbärstomater till stora bifftomater.
Det finns lite olika växtsätt mellan tomatsorterna. Högväxande/Uppbindningstomater, Busktomater och Ampeltomater.
Uppbindningstomater är såna som aldrig slutar växa och sätter frukt hela tiden, denna typ brukar man ta bort tjuvarna på.

Busktomater har ett bestämt växtsätt dvs växer till en viss storlek och sätter blommor/frukt för att sedan vissna. Här ingår oftast kruktomater och dvärgtomater.
Ampeltomater är en typ av tomater som har ett mer hängigt sätt och gärna lägger sig på marken om man ej odlar dessa i en hög kruka eller i en kruka en bit från marken.

Du kan se vilka sorter vi säljer tomatfrön till här.

Efter att du fått hem dina tomatfrön så ska du förvara dessa mörkt och svalt om du inte tänkt sätta dom direkt.

Har du tänkt att odla tomater utomhus eller i växthus så är timingen viktig när du sätter dina frön.
Lite beroende på typ så är det olika datum man ska sätta sina frön en bra tumregel är detta:

När ska du så dina tomatfrön?

För odling utomhus och i växthus så är dessa tider en bra fingervisning när tomatfröna ska sättas i jorden.

Mars – Maj: Passar det att så tomatfrön från alla sorter du tänkt ha utomhus och i växthus.

Jun – Jul: Går det att sätta kruktomater och ampeltomater. Men för bäst skörd så bör dom sättas mellan Mars – Maj månad.

Övriga månader passar bra om du tänkt odla inomhus vinterhalvåret.

 

Hur sår man tomatfrön?

Det finns olika metoder för att få dina tomatfrön att gro.Tomatfrön är inte så känsliga eller kräsna. Vi går igenom dom två vanligaste sätten nedan.

Jord metoden

Detta är helt klart den vanligaste och lättaste metoden att så tomatfrön på.
Du behöver en kruka eller något som jorden kan ligga i. Vi brukar använda pluggbrätten med en kåpa som håller fukten och värmen bättre.
Fyll krukan eller brättet med jord (såjord är lämpligast)  lämna lite avstånd från kanten. Fukta sedan jorden så den blir fuktig men inte blöt.
Sätter du tomatfröna i en liten kruka eller pluggbrätte så sätt mellan 1-2 frön per plugg/kruka 0.5cm djupt, täck sedan med jord.
För att bibehålla fukten så kan man ta gladpack och göra några små hål i och trä över krukan det blir som en liten växthuseffekt det är absolut inget måste.
Sår du dina tomatfrön i ett pluggbrätte med kåpa så öppna ventilerna om den har sådana annars kan det vara bra att lufta en gång om dagen (lyft av kåpan i någon minut).
Dina tomatfrön behöver ej lysa medan dom ska gro, men gärna lite värme mellan 20-32c. Det tar allt från 1 dag till 30 dagar för tomatfrön att gro.

Ziplocks metoden

Ta hushålls papper och vik dubbelt fukta sedan pappret lägg några tomatfrön i det fuktiga pappret och vik igen. Lägg sedan pappret i en ziplocks påse eller plastpåse som du försluter.
Lägg på en varm plats te.x ovanför kylen eller liknande rumstemperatur fungerar med. Efter några dagar är det dags att försiktigt kolla om fröna har börjat gro.
Du ser om fröet har grott om det börjar komma ut en liten svans från fröet.
När fröna har grott så förflyttar du dessa till en kruka med fuktig jord sätt ner dom en och en 0.5cm djupt och täck med jord.
Redan efter någon dag bör du kunna se att tomatplantan börjar titta upp.

 

Efter fröna grott

När dina tomater har tittat upp från jorden så är det dags att ge dom belysning. Det går att ha tomatplantor i fönster i söderläge men vi rekommenderar att man har någon slags växtbelysning.
Du kan lätt märka på tomatplantorna att dom blir rangliga det är ett tecken på att dom får för lite ljus och behöver mer ljus. Dom blir rangliga för att dom söker sig till ljuset.

Vattning

Tomater dricker mycket vatten håll jorden jämnt fuktig, det är lätt att man övervattnar sin planta det som händer då är att rötterna inte kan ta upp syret vilket kan resultera i näringsbrist och att plantan dör. Ett annat sätt att se att man övervattnar brukar vara gula blad. Men detta kan även bero på andra orsaker som te.x för dåligt med näring i jorden.

Skola om tomater

När du kan se att dom första karaktärsbladen tittar fram så är det dags att plantera om tomatplantan.
Tomater får rötter längst hela stammen så är din tomatplanta ranglig och lång så kan du plantera ner den djupt ner till hjärtbladen(första bladen som bildas) brukar vara lagom.
När du gör första omplanteringen så ska du använda planteringsjord som har näring i sig.
Lite beroende på typ av tomat så kan man skola om på olika sätt. Är det en kruktomat eller dvärg tomat så kan du redan nu skola om den till slutkrukan den ska stå i.
En kruktomat passar allt från 1-5L bra att ha som slutkruka lite beronde på sort.
Odlar du en busktomat eller en högväxande tomat så ska du skola om din planta till 1L – 3L kruka. Väljer du att skola om till 1L kruka så ger du tomaten bättre förutsättningar men kräver att du kommer behöva skola om den en gång till innan du ska sätta ut den.
Du kan lätt se om tomaten börjar växa ur sin kruka genom att titta under krukan om rötterna är synliga då är det dags att plantera om. Planterar du om för sent är det risk för att plantan blir rotbunden och stannar av i tillväxten detta är speciellt viktigt för busktomater med bestämt växtsätt.
Upprepa om skolningen så snart du märker att tomatplantan börjar få synliga rötter odlar du en busktomat eller en högväxande tomat så vill den ha en stor kruka som slutkruka.
Vi brukar använda storleken 10L – 30L på våra slut krukor.

När ska jag ge näring till mina tomater

En planteringsjord har näring till dom första två veckorna cirka. Tomater är näringskrävande och vill ha mycket kväve i början av sin livscykel, kväve är bokstaven (N) som gynnar dens tillväxt.
Ett sätt att se på en tomatplanta har brist på kväve är när bladen börjar gulna. Det finns många olika sorts näringar att använda till tomater vi går igenom några vanliga.

Förslag på organiska näringsmedel till tomater är följande

Flytande tomatnäring
Blodmjöl
Pelleterad hönsgödsel
Brännässelvatten
Gräsklipp
Guldvatten
Algomin Saftiga tomat

Alla dessa är organiska och rikt på kväve.

I det stadie när tomaten början blomma så vill den ha mer fosfor och kalium (gynnar fruktsättningen).
Förslag på organiska näringsmedel med hög fosfor är

Benmjöl
Vallörtsvatten
Kogödsel
Algomin Saftiga tomat

 

Bryr du dig inte om att odla organiskt så finns det en uppsjö med näringsmedel att välja mellan
och är lättare att hitta. Tänkt på att hitta en balanserad näring gärna runt 4-2-6 eller likande ratio.
Te.x

Yara ProMagna 11-5-18

Tomater har också stort behov av magnesium och kalcium och kan drabbas av bristsjukdomar som pistillröta.

Tomat pollonering

När din tomatplanta börjar få blommor så är det viktigt att dessa blir pollinerade blommorna kan pollinera sig själva men kan behöver hjälp på traven speciellt om du odlar inomhus eller i växthus. Lättast är att knacka med fingret på blomman eller klasen några gånger varje gång du går förbi plantan. Är det väldigt mycket blommor så kan det vara enklare att ruska på plantan lite försiktigt. Det man vill är att pollen ska ”lossna” från blomman så den kan befrukta pistilen som sitter i mitten av blomman.
Över 30 grader kan pollen klibba och det resulterar i att pistilen ej blir befruktad och det kommer ej komma någon frukt utan istället kommer blomman trilla av.

 

Vanliga frågor som du som odlar tomater har

Fråga: Blommorna på mina tomater trillar av, vad kan det bero på?
Svar: Troligen har pistilen inte blivit pollinerad. Ruska på plantan varje gång du går förbi den eller knacka lite försiktigt på varje blomma.
Det kan även bero på stress, kanske för dåligt vattnat eller för mycket vattnat.
Höga temperaturskillnader kan även orsaka att tomatblommorna trillar av.

Fråga: Vissa tomater blir lite svarta men mognar sedan som vanligt, varför då?
Svar: Det svarta är ett UV skydd som tomaterna har även chili har det. Det är helt normalt att tomater kan bli lite mörkare där dom utsätts för solljus.
Det är inget farligt för själva tomaten utan den är lika god ändå.

Fråga: Det ser ut som någon ätit på mina tomater dom är bruna nertill eller är det någon sjukdom?
Svar: Det kallas pistilröta och det kan förekomma när tomaten får för lite kalcium. Detta behöver ej bero på kalciumbrist utan kan ha andra orsaker som gör att dom inte kan ta upp kalciumet.

Fråga: Mina tomater spricker ibland, vad gör jag för fel?
Svar: Oftast när tomater spricker så beror det på ojämn vattning.  Vissa sorter är dock mer resistenta mot att spricka än andra.

Andra odlings guider som du kanske är intresserad av

Odla chili – En mer djupgående guide för att odla chili från frö till skörd.