LAB (Lactic acid bacteria)

LAB eller Lactic acid bacteria som det heter är bakterier som bryter ner ditt organiska material och omvandlar det till näring som dina plantor kan ta upp.

Detta är inte ett gödsel eller näring i sig själv utan det super laddar din jord tillsammans med ditt organiska material. LAB är mycket enkelt att tillverka hemma.

Så här tillverkar du LAB (Lactic acid bacteria)

 

Detta behöver du för att tillverka LAB (Lactic acid bacteria)

  • En behållare plast eller glas. (Storlek avgör du själv)
  • En större behållare än den första i plast eller glas (gärna genomskinlig)
  • Ostduk eller ren tygbit.
  • Ris
  • Vatten
  • Mjölk

Första steget i vår LAB (Lactic acid bacteria) tillverkning är att skaffa risvatten. Precis som det låter så är det vattnet du får över när du sköljer ris.
Lättast är att göra det tillsammans med att du ska äta ris. Använd helst ekologiskt ris.
Om din första behållare rymmer 1L så måttar du upp cirka 5-8 DL vatten och blandar det med ditt ris, rör runt med handen och låt stå några minuter rör sedan om igen med handen så du får ett vitt vatten. Det vita vattnet är ditt risvatten som du ska hälla över i din första behållare / glasbruk.
Efter du fyllt upp burken med ditt risvatten sätt en ostduk eller tygbit över hålet och helst en gummisnodd eller liknande runt så det blir tätt och inga djur kan leta sig in i burken.

Ställ burken i rumstemperatur men inte i direkt solljus. Det tar lite olika lång tid för vattnet att bli klart så kolla till det varje dag. Normalt är 3-5 dagar. Lukta på vattnet, vattnet ska lukta lite jäst. Och ha en liten yta när det är klart.

Nu ska du ta en större behållare och hälla över ditt risvatten i och sedan ska du blanda i 3 gånger så mycket mjölk. Så om du har 5 DL ris vatten ska du tillsätta 1.5L mjölk gärna ekologisk mjölk. Totalt blir det 2 L.

Sätt på din duk/tygbit och slut igen med en gummisnodd. Denna blandning ska nu stå i 2-4 dagar. Du kommer märka när den är klar, mjölken kommer skifta sig se bild.

 

 

Sila vattnet och spara i en glasburk/flaska ställ i kylen men den ska kunna andas så skruva inte på ett lock utan använd textil eller ostduk. LAB lösningen håller i upp till 6 månader i ett kylskåp men vi rekommenderar att man använder den inom 30 dagar för att få bäst effekt.

LAB (Lactic acid bacteria) används så här:

Du kan blanda 1 del LAB med 1000 delar vatten. Och spruta det på bladen på dina plantor. Du kan även vattna med labb 1 del LAB och 100 delar vatten.
LAB kan även användas när du tillverkar dina egna gödsel och komposter för att öka den bakteriella kulturen.

Tips!

Det övre skiktet är så kallad ”bondost” och är mycket god att äta färsk med lite salt och gärna basilika till.
För att underlätta så låt osten rinna av och ha gärna något tungt på den så den blir lite mer fast.