Nässelvatten till tomater ett ekologiskt alternativ

Att gödsla med nässelvatten till dina tomater och andra grönsaker är ett utmärkt sätt att få en riklig skörd. Istället för att köpa dyra gödningsmedel i affärerna så kan du tillverka ditt egna ekologiska gödsel hemma.

Så här enkelt tillverkar du Nässelvatten även kallat kompostte hemma:

  • Steg 1:Skörda nässlor på våren helst innan dom börjar blomma, du kan självklart göra ditt nässelvatten när nässlorna blommar men dom har mer energi i sig precis innan dom ska blomma ut. Du kan välja att antingen bara ta nässelbladen eller hela nässlorna med blad och stjälk. Tänk på att tar du med stjälkarna så kan det bli lite rester kvar som tar längre tid att bryta ner, du kan med fördel även lägga ner stjälkarna i ditt land alternativt silar du bara bort dom.
  • Steg 2:Fyll en hink med dina nyskördade nässlor i en behållare i den storlek du själv vill ha. I vårt exempel har vi valt en 10L hink men eftersom vi använder mycket gödning på stora ytor och krukor så brukar vi tillverka vårt nässelvatten i 1000 L vattenbehållare.
  • Steg 3:Fyll upp behållaren med vatten så det täcker alla nässlor eller det material du valt att göra gödselvatten av. Lägg gärna på några stenar för att trycka ner allt under vattnet. Lägg sedan på ett lock (det kommer börja lukta). Ställ på en varm plats så går processen snabbare.
  • Steg 4:Efter cirka 4-7 dagar så kan du röra lite i sörjan som har börjat bildats det kommer lukta väldigt illa så sätt en klädnypa på näsan. Ju mer det luktar ju bättre! Du rör om för att tillsätta lite syre som gör att processen går snabbare. Du kan redan nu börja använda ditt vatten om du är otålig (se nedan hur du använder ditt nässelvatten).
  • Steg 5:Efter cirka 10-14 dagar är ditt nässelvatten klart för att använda som gödning. För att använda ditt ekologiska hemmatillverkade gödselvatten så ska du ta 1 del nässelvatten och blanda med 9-10 delar vatten. Vi brukar ta 1 L nässelvatten och 9 L vatten i en 10L kanna.

Att tänka på när du tillverkar ditt ekologiskagödselvatten är att det är mycket svagare än dessa syntetiska gödningsmedel och bör därför användas lite oftare. Vi tycker att man bör använda det vid varranan vattning (beroende på hur torrt det är). Man behöver ej vara rädd för att bränna sina plantors rötter som man behöver vara när man använder syntetiska eller djurgödsel.

Du kan med fördel använda olika växtmaterial till att skapa ditt ekologiska gödningsmedel just nässlor är rika på Kväve som plantorna behöver i sin tillväxtfas även gräsklipp är rikt på kväve och går med fördel att göra kompostvatten av.

Vill man nörda ner sig lite extra så kan man ha olika gödselvatten för olika ändamål. Vi använder nässelvatten och gräsklipp vatten under tillväxtfasen som är kväverika.

Och sedan vid blomning och fruktsättning vallörtsvatten.

Det går även bra att blanda både nässlor , nyklippt gräs och vallört i samma behållare för att få en mer balanserad gödning som passar året runt.